Spara pengar med bra ventilation

Ventilation för din villa

Många villor från 70-80-talet har ofta frånluft från toalett och kök. Tilluften tillförst via ventilar med självdrag. Här finns mycket pengar att spara! Genom att installera ventilation med värmeåtervinning kan du spara drygt 30% av dina uppvärmningskostnader. För att uppnnå detta behöver du ett aggregat med 80% verkningsgrad – någon som är standard på marknaden idag. Om du har treglasfönster och huset i övrigt är byggt på ett sätt att du inte har onomalt drag så skapar du bra förutsättningar för att genomföra en uppgradering.

För dig som planerar att bygga ett nytt hus så kan den så kallade passivhus-tekniken minska dina uppvärmningskostnader med hela 60%, jämfört med förbrukning i en normal nybyggd villa. Ett passivhus är en byggnad där man har miskat värmeförlusterna så mycket att inga radiatorer eller goll-värme behövs. De kallaste dagarna räcker det med en lätt förvärmning av friskluften för att hålla huset varmt.

Vi pratar gärna ventilation med dig om du har funderingar. Tveka inte att kontakta oss.

Ventilation i flerbostadshus

I flerbostadshus som installerar ventilation med värmeåtervinning och på samma gång byter fönster och isolerar – är besparingen mellan 20-40% av uppvärmningskostnaden. Detta tycker vi är superbra då det hjälper de boende med bättre klimat inomhus och de sparar pengar på längre sikt.

Ett exempel är en BRF i Solna som har byggt som 87 lägenheter från 60-talet och lyckats få ner energiförbrukningen med hela 50%. Det var enbart sovrummen som hade kvar tilluft – vilket visade sig ge tillräckligt med flöde för att räcka till hela lägenheten.

Vad kan ni göra i ert boende för att få bättre inomhusklimat och lägre kostnader?

Kontakta oss

Mikael Cosmo
mikael.cosmo@vvkab.se
0705-97 83 37