Vad är normal elförbrukning i ett hushåll?

Ett radhus eller en villa som har direktverkande el som källa för uppvärmning har en energiförbrukning på ca 25 000 kWh per år. En summa som ungefär motsvarar 3400 kronor i månaden (maj månad 2021). En lägenhet har betydligt lägre förbrukning och ligger på 2500 kWh per år (då är värme inte inkluderat i kWh). Priset för 2500 kWh motsvarar ca 490 kronor i månaden (maj månad 2021).

Oavsett om du bor i lägenhet, villa eller radhus så tillkommer också hushållsel vilket innefattar all elkonsumtion utom uppvärmning.

Se upp för bovarna som ökar din energiförbrukning

Energitjuvarna i hemmet hittas oftast där du minst anar att de ska finnas. De saker som stjäl mest energi är ofta de saker som vi inte funderar så mycket på. Tänk efter och se över vad du faktiskt använder elen till. Är det saker du använder dagligen eller är det saker som du inte har så mycket nytta av? Kan det till och med vara något som är helt onödigt eller att dina prylar är gamla och drar onödigt mycket el?

Tips på hur du kan sänka din elförbrukning

Stand-by-läge

Hemelektronik som står stand-by är ofta strömtjuvar. Exempel på hemelektronik är mobilladdare, tv, spelkonsol, dator m.m. Ha som vana att alltid stänga av och helst dra ur batteriladdaren när de inte används. Alla apparater i hemmet förbrukar ström när det är i stand-by-läge. 

Sänk värmen inomhus

Har du väldigt hög värme på elementen? Du kan spara ca fem procent av din uppvärmningskostnad om du sänker värmen med bara en grad. Du kanske kan sänka temeperaturen i de rummen du sällan vistas i eller hitta en temeperatur som är lite svalare som passar dig.

Golvvärme och handdukstorken

Golvärme är väldigt behagligt men kostnaden för golvvärme kan ibland skena iväg om du alltid har värmen på i exempelvis kök och badrum. Se till att använda värmen när du faktiskt behöver den istället för att ha den på konstant. Samma sak gäller handdukstorken, den kan kosta flera hundra kronor om året om den alltid är på. En vattenburen handdukstork drar mindre el. 

I vissa hus finns möjligheten att ställa in tid på värmesystemet för när du är hemma/borta. På så sätt behöver du inte alltid ha värmen på max när du är borta och kan spara pengar.

Se till att fylla tvättmaskinen och undvik torktumlaren

När du tvättar så är det alltid bäst att se till att maskinen är ordentligt fylld. Är tvätten lätt smutsig så kan du välja ett sparprogram på din tvättmaskin som drar mindre energi.

Den stora energiboven i tvättstugan är torktumlaren. Det går faktiskt tre gånger mer energi att torka kläderna än att tvätta dem. Har du möjlighet att lufttorka dina kläder så är det ett bättre alternativ.

Kyl, frys och diskmaskin kan vara riktiga energitjuvar

Det är oundvikligt att kyl och frys drar mycket el då de måste vara på dygnet runt för att hålla din mat kall. Du kan dock tänka på att se till att de inte drar mer el än nödvändigt. Se till att dörrarna hålls stängda och att de är täta så att inte kylan smiter ut. Tina saker från frysen i kylskåpet för att hjälpa till att hålla kylan nere. Undvik att ställa in varma saker i kylen då det bidrar till att kylskåpet måste jobba mer för att nå önskad temperatur.

Kontakta oss

Mikael Cosmo
mikael.cosmo@vvkab.se
0705-97 83 37