5 fördelar med värmepumpar

Genom att investera i en värmepump får man både billigare värme, renare luft och möjlighet att reglera inomhustemperaturen. Läs mer om fördelarna med att skaffa luftvärmepump!

1. Värmepump ger billig värme

När man ska köpa pump behöver man visserligen göra en första investering. Pengarna har man dock snart igen. Om man ställer den överkomliga köpesumman mot hur dyrt det kan vara att värma upp bostaden är pumpen en god investering för både nuet och framtiden. Luft är trots allt gratis, och det är naturens egna resurser luftvärmepumpen tar till vara på det miljövänligaste sätt.

Varje kilowattimme (kWh) man använder för att driva pumpen genererar i sin tur 3 kilowattimmar värme. Många som har installerat värmepump använder den som komplement till andra energikällor, som till direktverkande el med värmeelement. På så sätt får de billigare elkostnader även under de kalla vintermånaderna när el- och värmekostnaderna annars är som dyrast.

2. Luftvärmepump renar inomhusluften

Det märks tydligt att många alltmer värdesätter en ren och giftfri inomhusmiljö. En luftvärmepump kan i alla fall bidra med det första. Pumpen kan liknas vid en dammsugare som suger luften ren från damm och smuts. Partiklarna stannar sedan i pumpfiltret, som rengörs med jämna mellanrum. Även om pumpen inte kan trolla bort allergin kan allergiker uppleva att det blir lättare att vistas inomhus, i den renare luften.

3. Pump reglerar inomhustemperaturen

När det är kallt ute vill man ha varm luft inne och när det är varmt utomhus vill man ha det svalt inomhus – så är det för de flesta. En värmepump är ett smidigt sätt att reglera inomhustemperaturen så att man kan få värmen alternativt svalkan man behöver och beroende på vädret. Många pumpar har alltså den dubbla funktionen att både kunna värma upp och kyla ner.

4. En värmepump kan fjärrstyras

Värmepumpen är en stor tillgång även i stugan och med dagens moderna pumpar finns den stora fördelen med fjärrstyrning. Med bara ett par knapptryck kan man enkelt justera upp eller ner värmen till och med när man befinner sig åtskilliga mil bort. Pumpen fungerar ypperligt som underhållsvärme, för att motverka att inredning tar skada av den råa vinterfuktigheten eller att ytterligare fukt skapar en ännu trivsammare miljö för mögel. Då är också fjärrstyrningen extra bra att ha, eftersom stugor kan vara mer utsatta för kyla och fukt och man inte alltid kan vara på plats, för att nämna ett exempel.

5. Luftvärmepump är lättinstallerad

Man behöver inte göra några större förändringar för att installera en värmepump. Tvärtom är det här väldigt enkelt. Den kan monteras på husfasaden eller på inomhusväggen, beroende på modell och behov. Modellerna är i regel universella så att de passar till de flesta hem. Var särskilt uppmärksam på hur många kvadratmeter pumpen täcker.

Kontakta oss

Mikael Cosmo
mikael.cosmo@vvkab.se
0705-97 83 37